center

Paradajz umanjuje rizik od mozdanog udara

Muškarci koji češce jedu paradajz imaju manje šanse za moždani udar,pokazalo je finsko istraživanje prema kome su tokom desetak godina muskarci sa relativno visokim nivoom antioksidansa likopena imali 55 odsto manje šanse za mozdani udar.
Portal vitamini prenosi da je za većinu ljudi paradajz najvazniji izvor likopena u ishrani koji povrcu poput paradajza,paprika i lubenica daje crvenu boju.
Rezultati istraživanja koje je obuhvatilo okk stotinu muskaraca starih izmedju 46 i 55 godina objavljeni su u casopisu Neurology i potvrdili su da je likopen snazni antioksidans.
Vodja istrazivanja Jouni Karpi s istočnofinskog univerziteta u Kuopiju ksze da likopen pomaze zastiti celija u organizmu od ostecenja koja mogu da vode u bolest.
Laboratorijska istraživanja pokazuju i da bi likopen mogao igrati vaznu ulogu u borbi protiv infekcije i začepljenja krvnih sudova i da bi u tome mogao biti uspjesniji od drugih antioksidansa

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako starimo?

9 načina kako spriječiti opadanje kose

Otkriven novi planet nalik zemlji

Više sa weba

loading...